Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem

Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten
Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten
Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten
Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten
Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten
Negenoord Observation Tower, Dilsen-Stokkem, De Gouden Liniaal Architecten

On an artificial mound in a landscape that was once quarried for gravel, a 12-metre observation tower looms over the rural vistas. It has been constructed using the rammed earth technique. The client wished to create a place in this new nature reserve that fosters meaningful relationships with the surroundings: allowing people to feel as though they are in the middle of nowhere, for example, while still being within walking distance from the inhabited world. The triangular ground plan of the tower was determined by the views selected by the architects. The rammed earth technique draws upon local materials and traditions, thereby strengthening the tower’s relationship with the surrounding landscape. In association with international experts (including BC Architects & Studies from Brussels), the architects constructed the first contemporary, public rammed earth structure in Belgium. Seven concrete staircases and landings are supported by a concrete core and by the earthen outer walls, which are made from locally-extracted soil, gravel and sand. As a result of its exposure to wind and weather, the walls with gradually erode. The Maas Valley gravel in the walls will become more pronounced and lend the tower a unique surface structure.

Bart Tritsmans

This project is published in Flanders Architectural Review N°13. This Is a Mustard Factory

Architectenbureau: 

De Gouden Liniaal Architecten

Ontwerpers: 

De Gouden Liniaal Architecten

Opdrachtgever: 

Herstructureringscomité

Taal: 

Engels

Straat: 

Grindwinningsgebied Negenoord

Postcode: 

3 650

Gemeente: 

Dilsen-Stokkem

Land: 

België

Oppervlakte: 

46 m²

Volume: 

497 m³

Totale bouwkost: 

377 955 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stability: UTIL Struktuurstudies, Brussel
Earth building expertise: Craterre, Villefontaine
Earth building expertise: Vessière&Cie, Vaulnaveys-le-Haut
Earth building expertise: BC Studies, Brussel

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub