Lezing | Vladimir Ivaneanu

Datum: 

13.05.2019, 20:00

Locatie: 

deSingel

Naar aanleiding van de tentoonstelling De verdwenen stad nodigt curator Malgorzata Maria Olchowska kunstenaar Vladimir Ivaneanu uit om op 13 mei een lezing te geven over de relatie tussen grafiek en architectuur. 

In de Westerse geschiedenis levert grafiek een belangrijke bijdrage bij het verspreiden van de perspectiefideeën en het representeren van het ruimtelijke op een tweedimensionale drager.  Ivaneanu staat in deze lezing stil bij de manier waarop theoretici zoals Alberti en Vitruvius in de Renaissance de grafiek gebruikten als hét medium om hun ideeën over ruimtelijkheid bekend te maken. In het grafisch werk van Canaletto en Piranesi ontdekken we hoe diep deze ideeën op het einde van de 18e eeuw in het Westers denken waren doorgedrongen en hoe ze onze kijk op de wereld hebben gevormd. 

Ivaneanu neemt ook de Japanse prentkunst rond het midden van de 19e eeuw onder de loep. Samen met de fotografie, speelde die een sleutelrol in het doorbreken van een Westerse traditie van diepteweergave op een plat vlak. Ze droeg bij tot de ontdekking van een nieuwe abstracte, innerlijke ruimtelijkheid.

Vladimir Ivaneanu (1977) studeerde Vrije Grafiek aan St Lucas in Gent en vervolgde zijn opleiding in Edinburgh, Urbino en Nagasawa. Zijn visueel werk bestaat enerzijds uit monumentale houtsneden en anderzijds uit getekende en geschilderde miniaturen. Zijn ideeën omtrent de relatie tussen kunstenaar, kunstwerk en toeschouwer resulteren vaak in performatieve werken. Zijn werk werd reeds getoond in individuele en groepstentoonstellingen in nationale en internationale musea en galerieën, waaronder het Museum voor Schone Kunsten in Gent, La Chaufferie in Straatsburg (Frankrijk) en KCUA in Kyoto (Japan). Ivaneanu ontwikkelt ook langetermijnprojecten waarin hij de spanning tussen het persoonlijke, idealistische en filosofische begrip van kunst en de gevolgen van kunst als onderdeel van een systeem onderzoekt. (bron: Z33)
 

Praktisch
Blauwe Foyer, deSingel
Prijs: €5 koop ticket
Gratis toegang voor studenten
(op vertoon van studentenkaart aan ticketbalie deSingel)
Taal: Nederlands

Tentoonstelling De verdwenen Stad

Datum: 

13.05.2019, 20:00

Locatie: 

deSingel

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub