Lancering tweede editie Festival van de architectuur (F/a)

Architectuur heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen. Dat is het uitgangspunt van het tweede Festival van de architectuur (F/a), dat vorige week werd gelanceerd in de Vooruit in het bijzijn van  onder meer Minister van cultuur Sven Gatz en partners. Van 21 tot 27 september slaat het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de handen in elkaar met de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en Kunstencentrum Vooruit.

 

De verbindende rol van architectuur is brandend actueel en belangt niet alleen ontwerpers, stadsmakers of politici aan. Het stadsfestival mikt op een breed publiek met een interesse die veel verder gaat dan architectuur. Want architectuur is veel meer dan alleen maar bouwen.

 

In Kunstencentrum Vooruit en tal van Gentse cultuurplekken als Design Museum Gent, Kunsthal en Onbetaalbaar vind je een boeiend programma vol talks, lezingen en workshops, maar ook performances en exposities. Zo kan je in Vooruit naar de première van Currents, een voorstelling van architect Karel Burssens op het snijpunt tussen dans en architectuur. In de Kunsthal kan je naar de Belgische vervolg-tentoonstelling van ‘UNLESS EVER PEOPLE / CARITAS FOR FREESPACE’. Deze tentoonstelling van architecten de vylder vinck taillieu won de Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk op de Biennale Architettura 2018 in Venetië. Het volledige programma van het festival vind je alvast hier.

 

Verbind de stad!

De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele draagt alvast mee de boodschap van verbinding uit met een eigen programma. Samen de stad bouwen, daar gaat het voor hem om. Zijn visie op stadsontwikkeling verbindt onder meer wijken uit de verschillende gordels van de stad, iets dat bij uitstek aan bod komt in de spectaculaire kunstinstallatie Dominoes van het internationaal gerenommeerde  Station House Opera. De bewegende sculptuur van duizenden dominostenen trapt het festival feestelijk af op zaterdag 21 september en zal wijken als Ledeberg en Moscou letterlijk met elkaar verbinden.

 

Met het festivalthema wil het Vlaams Architectuurinstituut vooral inspireren: in de stad van morgen kan iedereen verbinden. Vandaag geven steeds meer mensen zelf al vorm aan hun eigen leefomgeving door te delen met hun buren, buurt of wijk. Van de grasmachine en de auto tot het delen van je huis. Ook dat is architectuur.

 

We kunnen heel wat doen om de bestaande ruimte beter te benutten en plaatsen van ontmoeting te creëren. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Bouwprojecten betekenen pas echt een meerwaarde voor de buurt wanneer ze functies als onderwijs, wonen en werk combineren. Nu al zijn er slimme gebouwen die programma’s verbinden: scholen waar er meer dan alleen maar les wordt gegeven of een leegstaande parking die na de kantooruren verandert in een speelruimte. Het verhaal van architectuur wordt zo een verhaal dat ons allemaal verbindt.

 

Het volledige programma van het festival vind je alvast hier.

 

Kom alles te weten op festivalvandearchitectuur.be of volg #festivalvandearchitectuur en @festivalvandearchitectuur op Facebook, Twitter en Instagram


Een initiatief van Vlaams Architectuurinstituut
In samenwerking met Stad Gent, Stadsbouwmeester Gent en Vooruit
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Provincie Oost-Vlaanderen
Met de promotionele steun van De Standaard, Architectura en A+
Mede mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium


Campagnebeeld F/a 2019 door Marijn Dionys

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub